Vitaal Thuis

Door een operatie, ziekte of door het ouder worden kunt u tegen problemen aanlopen die uw dagelijks leven belemmeren of beïnvloeden. Misschien gaan de alledaagse dingen moeilijker, wilt u weer conditie opbouwen, hebt u moeite om op uw oude gewicht te komen of merkt u dat communiceren moeizamer gaat? De behandelaren van het Vitaal Thuis-team kunnen u helpen. Vitaal Thuis biedt diverse therapievormen aan in uw vertrouwde omgeving. Samen met u en/of met uw mantelzorger stellen wij een behandelplan op dat volledig afgestemd is op uw persoonlijke situatie. U hebt een belangrijke inbreng in de inhoud van de behandeling, uw doelen en het resultaat. Wilt u weten wat de behandelaren van Land van Horne voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons op.

 

088 987 85 00 VitaalThuis@landvanhorne.nl    

Behandeling aan huis of bij u in de omgeving

U kunt onze behandelaren van Vitaal Thuis bezoeken in een zorgcentrum bij u in de buurt of in het Behandelcentrum aan het Zorgplein Land van Horne in Weert. De behandelaren en begeleiders komen ook bij u aan huis als dat nodig is.

 

Multidisciplinaire aanpak 

Het Vitaal Thuis team bestaat uit behandelaren met ieder hun eigen specialisme. Dit heeft als voordeel dat de lijnen tussen behandelaren kort zijn en we gebruik kunnen maken van elkaars kennis om u zo goed mogelijk te behandelen. Indien nodig werken ze ook nauw samen met andere zorgverleners zoals de wijkverpleegkundige, huisarts of behandelaar in de wijk.

Fitness Vitaal 50+

Bewegen maakt u fitter, sterker en leniger. Maar bewegen is ook goed voor de hersenen én voor uw humeur. Speciaal voor de oudere doelgroep is er Fitness Vitaal 50+. Dit zijn fitnessgroepen die begeleid worden door de beweegagogen van Land van Horne. U krijgt professionele begeleiding en een oefenschema op maat. Door de kleine fitnessgroepen (Max. 8 personen), sport u in een gezellige en ongedwongen sfeer, zonder prestratiedruk. 

Waar en wanneer?

We sporten in de oefenzaal van het Behandelcentrum aan het Zorgplein Land van Horne (Vogelsbleek 1, Weert). De fitnessgroepen zijn op de volgende dagen en tijdstippen:

  • maandag van 15.00 tot 16.00 uur
  • maandag van 16.00 tot 17.00 uur
  • woensdag van 15.00 tot 16.00 uur
  • vrijdag van 9.00 tot 10.00 uur

 

Kosten

Wilt u één keer per week onder begeleiding sporten? Dan betaalt u €45,79 euro per maand. Wilt u 2 keer per week sporten, dan betaalt u €62,90 euro per maand. De inschrijfkosten bedragen eenmalig €28,63 euro.

 

Inschrijvingen

Iedereen kan zich aanmelden. De enige voorwaarde is dat de deelnemers grotendeels zelfstandig kunnen trainen. 

 

Vragen?

Lijkt het u wat om bij ons te komen sporten of wilt u eens vrijblijvend een fitnessles uitproberen? Neem dan contact op.

 

088 987 85 00 vitaalthuis@landvanhorne.nl 

Cursusaanbod

De behandelaren van Vitaal Thuis geven diverse (gratis) cursussen die u nieuwe inzichten en praktische handvatten geven.

Een goede gezondheid is meer dan alleen fysiek gezond zijn. Tijdens het programma Gezond ouder worden leert u om vanuit verschillende invalshoeken preventief naar gezond oud worden te kijken. U krijgt praktische tips en adviezen over onder andere voeding, beweging, ontspanning en sociale contacten. Het programma wordt verzorgd door de behandelaren van Vitaal Thuis. U kunt dus rekenen op gedreven en professionele trainers met jarenlange praktijkervaring.


Wist u dat hart- en vaatziekten, artrose en diabetes ziekten zijn die op oudere leeftijd het grootste verlies aan gezonde levensjaren veroorzaken? Dit zijn ziekten die vooral het gevolg zijn van een leefstijl. Maar het gaat bij gezond oud worden niet alleen om het voorkomen en uitstellen van ziekten, maar vooral ook om het bevorderen van zelfstandigheid. U leert in het programma Gezond ouder worden door praktische informatie en persoonlijk advies hoe u zelf een steentje bij kunt dragen aan gezond oud worden.

 

Programma
Verschillende onderwerpen komen aan bod:

  • (lichamelijke) veranderingen bij het ouder worden en het belang van leefstijl
  • gezond ouder worden in de eigen omgeving
  • bewegen en sporten
  • voeding
  • stressmanagement
  • sociaal welbevinden
  • kunst van het ouder worden

 

Voor wie
Voor personen vanaf 55 jaar die zelf een steentje bij willen dragen aan gezond oud worden.

De ergotherapeuten van Vitaal Thuis bieden het Joint Protection Programme aan. Dit is een korte training voor mensen bij wie reuma of artrose is vastgesteld. Mensen met reuma of artrose hebben reumatische, chronische gewrichtsontstekingen. De meesten hebben dan last van handproblemen. De training bij Reuma en artrose is erop gericht om te leren omgaan met pijnklachten en mogelijke vergroeiingen te voorkomen.Tijdens de training kunt u rekenen op gedreven en professionele trainers met jarenlange praktijkervaring.


Informatie en begeleiding
U ontvangt informatie over reuma en artrose, gewrichtsbescherming, het beweeglijk houden van de handen en het beheersen van vermoeidheid. U leert hoe u uw handgewrichten kunt gebruiken op een manier waarop de gewrichten en spieren de belasting aan kunnen. De ergotherapeuten van Vitaal Thuis begeleiden u hierbij.

 

Oefeningen
Het oefenen van dagelijkse handelingen is een belangrijk onderdeel van deze training. Tijdens de bijeenkomsten probeert u de gewrichtsbeschermende technieken uit en oefent u deze. Daarnaast wordt u gevraagd thuis oefeningen uit te voeren. Veel mensen met reuma en artrose ondervinden klachten bij voorbereidende handelingen bij het koken. Enkele strategieën die u leert:

  • aanpassen van bewegingspatronen om belasting van gewrichten te verminderen;
  • aanpassen van handelingen: vereenvoudigen, herstructureren, plannen, tempo veranderen;
  • gebruik van handige hulpmiddelen.

 

Voor wie
Voor personen bij wie Reumatoïde Artritis (reuma) of artrose is vastgesteld.

 

Kosten en vergoeding
In de meeste gevallen wordt de training bij Reuma en artrose vergoed door uw zorgverzekeraar als u een verwijzing van de huisarts of specialist (bijvoorbeeld reumatoloog) heeft. Indien uw zorgverzekeraar deze training vergoedt, dan kan Vitaal Thuis de kosten van de training rechtstreeks declareren bij uw zorgverzekeraar. Houd er wel rekening mee dat de kosten voor de training van uw eigen risico afgaan. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie.

Een beroerte, zoals een herseninfarct, TIA of hersenbloeding, is een ingrijpende gebeurtenis. Zowel voor de persoon die het heeft doorgemaakt, maar ook voor zijn of haar partner. Het vinden van een nieuwe balans vraagt van beiden energie, geduld en creativiteit. De behandelaren van Vitaal Thuis kunnen u hierbij (op weg) helpen met het programma Verder na een beroerte. U en uw partner krijgen handvatten om een goede balans te vinden tussen wat de beroerte van u en uw partner vraagt en hoe u hiermee kunt omgaan. Het is gericht op dat wat nog wel kan, ondanks de beperkingen. Middels oefeningen en het delen van ervaringen met andere deelnemers gaat u zelf actief aan de slag. Ook is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen.


Het programma Verder na een beroerte is opgebouwd volgens de PEPP4ALL methode. Dit is hét wetenschappelijk onderbouwde zelfmanagement programma voor chronische zieken, mantelzorgers en hulpverleners. U kunt rekenen op gedreven en professionele trainers met jarenlange praktijkervaring.

 

Programma
Verschillende onderwerpen komen aan bod:

  • gezondheidsbevordering
  • omgaan met stress
  • angst & depressie
  • sociale ondersteuning

 

Voor wie
Voor mensen die 6 maanden of langer geleden een beroerte hebben doorgemaakt, en voor hun partner of mantelzorger. Het programma bestaat uit het delen van informatie, uitwisselen van tips en ervaringen en uit oefeningen waar de deelnemers actief mee aan de slag gaan, tijdens de bijeenkomsten en tussendoor thuis.

De diagnose dementie is ingrijpend en roept veel vragen op. Wat is dementie? Wat staat u te wachten? Waar kunt u terecht voor hulp? U ontvangt in het programma Vitaal met dementie van de behandelaren van Vitaal Thuis praktische informatie hoe u beter om kunt gaan met de ziekte of die van uw partner. Ook geven wij u informatie welke hulp u kunt inzetten. Middels oefeningen en het delen van ervaringen gaat u zelf actief aan de slag. Ook is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen.


Het programma Vitaal met dementie is opgebouwd volgens de PEPP4ALL methode. Dit is hét wetenschappelijk onderbouwde zelfmanagement programma voor chronische zieken en mantelzorgers. U kunt rekenen op gedreven en professionele trainers met jarenlange praktijkervaring.

 

Programma
Verschillende onderwerpen komen aan bod:

  • oorzaak en gevolgen van dementie
  • gedragsveranderingen
  • beweging en voeding
  • ondersteuning
  • omgaan met stress

 

Voor wie
Voor mensen die onlangs de diagnose dementie hebben gekregen samen met hun partner of mantelzorger. Het programma bestaat uit het delen van informatie en uit oefeningen waar de deelnemers actief mee aan de slag gaan. Om achteraf teleurstellingen te voorkomen vindt na aanmelding een intakegesprek met u plaats om te kijken of de cursus geschikt is voor de deelnemer met dementie.

Agenda

Nieuws Vitaal Thuis:

Dit is het team van Vitaal Thuis: