Vitaal Thuis

Door een operatie, ziekte of door het ouder worden kunt u tegen problemen aanlopen die uw dagelijks leven belemmeren of beïnvloeden. Misschien gaan de alledaagse dingen moeilijker, wilt u weer conditie opbouwen, hebt u moeite om op uw oude gewicht te komen of merkt u dat communiceren moeizamer gaat? De behandelaren van het Vitaal Thuis-team kunnen u helpen. Vitaal Thuis biedt diverse therapievormen aan in uw vertrouwde omgeving. Samen met u en/of met uw mantelzorger stellen wij een behandelplan op dat volledig afgestemd is op uw persoonlijke situatie. U hebt een belangrijke inbreng in de inhoud van de behandeling, uw doelen en het resultaat. Wilt u weten wat de behandelaren van Land van Horne voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons op.

 

088 987 85 00 VitaalThuis@landvanhorne.nl    

Behandeling aan huis of bij u in de omgeving

U kunt onze behandelaren van Vitaal Thuis bezoeken in een zorgcentrum bij u in de buurt of in het Behandelcentrum aan het Zorgplein Land van Horne in Weert. De behandelaren en begeleiders komen ook bij u aan huis als dat nodig is.

 

Multidisciplinaire aanpak 

Het Vitaal Thuis team bestaat uit behandelaren met ieder hun eigen specialisme. Dit heeft als voordeel dat de lijnen tussen behandelaren kort zijn en we gebruik kunnen maken van elkaars kennis om u zo goed mogelijk te behandelen. Indien nodig werken ze ook nauw samen met andere zorgverleners zoals de wijkverpleegkundige, huisarts of behandelaar in de wijk.

Fitness Vitaal 50+

Bewegen maakt u fitter, sterker en leniger. Maar bewegen is ook goed voor de hersenen én voor uw humeur. Speciaal voor de oudere doelgroep is er Fitness Vitaal 50+. Dit zijn fitnessgroepen die begeleid worden door de beweegagogen van Land van Horne. U krijgt professionele begeleiding en een oefenschema op maat. Door de kleine fitnessgroepen (maximaal 8 personen), sport u in een gezellige en ongedwongen sfeer, zonder prestatiedruk. 

Waar en wanneer?

We sporten in de oefenzaal van het Behandelcentrum aan het Zorgplein Land van Horne (Vogelsbleek 1, Weert). De fitnessgroepen zijn op de volgende dagen en tijdstippen:

  • maandag van 15.00 tot 16.00 uur
  • maandag van 16.00 tot 17.00 uur
  • woensdag van 15.00 tot 16.00 uur
  • vrijdag van 9.00 tot 10.00 uur
  • vrijdag van 13.00 tot 14.00 uur

 

Kosten

Wilt u één keer per week onder begeleiding sporten? Dan betaalt u €48,80 euro per maand. Wilt u 2 keer per week sporten, dan betaalt u €67,00 euro per maand. De inschrijfkosten bedragen eenmalig €30,50 euro.

 

Inschrijvingen

Iedereen kan zich aanmelden. De enige voorwaarde is dat de deelnemers grotendeels zelfstandig kunnen trainen. 

 

Vragen?

Lijkt het u wat om bij ons te komen sporten of wilt u eens vrijblijvend een fitnessles uitproberen? Neem dan contact op.

 

088 987 85 00 vitaalthuis@landvanhorne.nl 

Programma's en trainingen

De behandelaren van Vitaal Thuis geven diverse (gratis) programma's en trainingen die u nieuwe inzichten en praktische handvatten geven.

Een goede gezondheid is meer dan alleen fysiek gezond zijn. Tijdens het programma Gezond ouder worden leert u om vanuit verschillende invalshoeken preventief naar gezond oud worden te kijken. U krijgt praktische tips en adviezen over onder andere voeding, beweging, ontspanning en sociale contacten. Het programma wordt verzorgd door de behandelaren van Vitaal Thuis. U kunt dus rekenen op gedreven en professionele trainers met jarenlange praktijkervaring.


Programma

Verschillende onderwerpen komen aan bod:

  • (lichamelijke) veranderingen bij het ouder worden en het belang van leefstijl
  • gezond ouder worden in de eigen omgeving
  • bewegen en sporten
  • voeding
  • stressmanagement
  • sociaal welbevinden
  • kunst van het ouder worden

 

Voor wie
Voor personen vanaf 55 jaar die zelf een steentje bij willen dragen aan gezond oud worden.

 

Aanmelden of meer informatie

De ergotherapeuten van Vitaal Thuis bieden het Joint Protection Programme aan. Dit is een korte training voor mensen bij wie reuma of artrose is vastgesteld. Mensen met reuma of artrose hebben reumatische, chronische gewrichtsontstekingen. De meesten hebben dan last van handproblemen. De training bij Reuma en artrose is erop gericht om te leren omgaan met pijnklachten en mogelijke vergroeiingen te voorkomen.Tijdens de training kunt u rekenen op gedreven en professionele trainers met jarenlange praktijkervaring.

 

Oefeningen
Het oefenen van dagelijkse handelingen is een belangrijk onderdeel van deze training. Enkele strategieën die u leert:

  • aanpassen van bewegingspatronen om belasting van gewrichten te verminderen;
  • aanpassen van handelingen: vereenvoudigen, herstructureren, plannen, tempo veranderen;
  • gebruik van handige hulpmiddelen.

 

Voor wie
Voor personen bij wie Reumatoïde Artritis (reuma) of artrose is vastgesteld.

 

Kosten en vergoeding
In de meeste gevallen wordt de training bij Reuma en artrose vergoed door uw zorgverzekeraar als u een verwijzing van de huisarts of specialist (bijvoorbeeld reumatoloog) heeft. Indien uw zorgverzekeraar deze training vergoedt, dan kan Vitaal Thuis de kosten van de training rechtstreeks declareren bij uw zorgverzekeraar. Houd er wel rekening mee dat de kosten voor de training van uw eigen risico afgaan. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie.

 

Aanmelden of meer informatie

Een beroerte, zoals een herseninfarct, TIA of hersenbloeding, is een ingrijpende gebeurtenis. Zowel voor de persoon die het heeft doorgemaakt, maar ook voor zijn of haar partner. Het vinden van een nieuwe balans vraagt van beiden energie, geduld en creativiteit. De behandelaren van Vitaal Thuis kunnen u hierbij (op weg) helpen met het programma Verder na een beroerte. U en uw partner krijgen handvatten om een goede balans te vinden tussen wat de beroerte van u en uw partner vraagt en hoe u hiermee kunt omgaan. Het is gericht op dat wat nog wel kan, ondanks de beperkingen. Middels oefeningen en het delen van ervaringen met andere deelnemers gaat u zelf actief aan de slag. Ook is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen.


Het programma Verder na een beroerte is opgebouwd volgens de PEPP4ALL methode. Dit is hét wetenschappelijk onderbouwde zelfmanagement programma voor chronische zieken, mantelzorgers en hulpverleners. U kunt rekenen op gedreven en professionele trainers met jarenlange praktijkervaring.

 

Programma
Verschillende onderwerpen komen aan bod:

  • gezondheidsbevordering
  • omgaan met stress
  • angst & depressie
  • sociale ondersteuning

 

Voor wie
Voor mensen die 6 maanden of langer geleden een beroerte hebben doorgemaakt, en voor hun partner of mantelzorger. Het programma bestaat uit het delen van informatie, uitwisselen van tips en ervaringen en uit oefeningen waar de deelnemers actief mee aan de slag gaan, tijdens de bijeenkomsten en tussendoor thuis.

 

Er zijn dit jaar geen startdatums meer voor dit programma. 

Met het ouder worden kan iedereen wat meer gaan vergeten. Soms zijn de geheugenproblemen echter ernstiger dan de ‘normale’ vergeetachtigheid. Geheugenproblemen zijn hinderlijk en brengen veranderingen met zich mee. Het kan veel vragen oproepen en gevoelens van onzekerheid teweeg brengen. Zowel degene die geheugenproblemen heeft, als hun naasten, moeten hiermee leren omgaan. U en uw partner ontvangen in het programma informatie over de gevolgen van geheugenproblemen en praktische tips.

 

Programma
Verschillende onderwerpen komen aan bod:

  • ontspannende activiteiten
  • sociaal netwerk
  • uitdagingen voor de zorgverlener
  • omgaan met stress en angst

 

Voor wie
Het programma is bedoeld voor mensen van ongeveer 55 jaar en ouder die in hun dagelijks leven hinder ondervinden van geheugenproblemen. Samen met hun partner of mantelzorger volgen ze het programma.

 

Aanmelden of meer informatie

Ook als u ouder wordt, wilt u zelfstandig de dagelijkse dingen kunnen blijven doen. Juist daarom is het belangrijk dat u zich veilig en vertrouwd voelt met uw lichaam. Met het beweegprogramma In balans verbetert u uw spierkracht en evenwicht. De kans om te vallen wordt daarmee kleiner. Bovendien leert u nieuwe mensen kennen in uw wijk en verbetert uw algehele conditie, zodat u langer de dagelijkse dingen kunt blijven doen, zoals boodschappen en bezoekjes aan familie. 

 

Programma 
Het valpreventieprogramma In Balans is in groepsvorm en wordt gegeven door een van onze fysiotherapeuten. Het programma duurt dertien weken en bestaat uit: 

3 bijeenkomsten (1 keer per week een bijeenkomst van 2 uur)

10 weken trainingen (2 keer per week een training van 1 uur) 
 
De bijeenkomsten bestaan uit handige oefeningen, testen en informatie over bewegen en evenwicht. Tijdens de training voert u praktische oefeningen uit op uw eigen niveau. Deze oefeningen zijn gebaseerd op de principes van Tai Chi en zijn erop gericht om uw evenwicht en spierkracht te verbeteren. U krijgt ook tips om hier thuis aan te werken. 
 
U ontvangt bij aanvang van de cursus een cursusboek, hierin kunt u de behandelde onderwerpen rustig nalezen. Alle oefeningen staan hierin duidelijk beschreven en worden in beeld gebracht met foto’s.
 
Voor wie 
Het valpreventieprogramma In balans is geschikt voor zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouderen die zich onzeker op de been voelen, bang zijn om te vallen, of in het verleden weleens zijn gevallen. Deelnemers dienen woonachtig te zijn in de gemeente Weert. 

 

In de agenda op de website vindt u de startdatums van het programma.

Geestelijke verzorging 

De geestelijk verzorgers van Land van Horne bieden professionele begeleiding bij zingevingsvragen. Een geestelijk verzorger ondersteunt door oordeelvrij te luisteren, zij begeleiden u in gesprek bij het (her)vinden van richting en betekenis in het leven. Zij zijn er voor iedereen welke geloofsovertuiging of levensfilosofie u ook heeft. Deze gesprekken zijn altijd vertrouwelijk.

 

Heeft u behoefte aan ondersteuning van een geestelijk verzorger? Stuur dan een mail met uw vraag naar onze collega's van de geestelijke verzorging. Er vindt dan zo snel mogelijk een terugkoppeling plaats en er wordt een afspraak gepland. Er zitten verder geen kosten aan verbonden.

 

Vitaalthuis@landvanhorne.nl 

Nieuws Vitaal Thuis:

Dit is het team van Vitaal Thuis: