Samenwerking geestelijke verzorging Land van Horne en SJG Weert
Vanaf 1 oktober bundelen Land van Horne en SJG Weert de krachten om geestelijke verzorging naadloos op elkaar aan te laten sluiten. Dit betekent dat mensen tijdens hun hele zorgtraject – van ziekenhuisopname tot revalidatie en thuiskomst – kunnen rekenen op vertrouwde gezichten en persoonlijke aandacht. Geestelijke verzorgers Suzanne Knaapen en Lucia de Jong-Janssen leggen uit wat deze samenwerking betekent.
Vertrouwde zorg
Suzanne Knaapen van Land van Horne, een van de initiatiefnemers van deze samenwerking, legt uit: "Mensen maken vaak verschillende stappen in hun zorgtraject. Ze gaan van het ziekenhuis naar het Geriatrisch Revalidatiecentrum van Land van Horne en daarna weer naar huis, of ze gaan wonen op een van de zorglocaties van Land van Horne. Het kan erg belastend zijn om telkens opnieuw je verhaal te moeten doen. Daarom is het zo waardevol als dezelfde geestelijk verzorger hen kan begeleiden, of dat er in ieder geval een warme overdracht plaatsvindt als ze dat wensen."
Lucia de Jong-Janssen, die het vaste gezicht is bij SJG Weert, sluit zich hierbij aan: "In het ziekenhuis bouwen we een vertrouwensband op met de patiënt. Als we die relatie kunnen voortzetten, ook wanneer ze naar een andere locatie van Land van Horne of naar huis gaan, geeft dat een gevoel van vertrouwen en veiligheid. Dat is belangrijk."
Kennis en ervaring delen
De samenwerking tussen beide teams versterkt niet alleen de band met de cliënt, maar ook de professionaliteit van de zorgverleners. "We delen onze kennis en ervaringen," vertelt Lucia, "waardoor we de mensen nog beter kunnen begeleiden." Suzanne vult aan: "Het is belangrijk dat we oog hebben voor wat de samenleving nodig heeft, terwijl de zorg continu verandert.
Geestelijke zorg
Beide vrouwen benadrukken hoe belangrijk geestelijke verzorging is voor het herstel en welzijn van de cliënt. "Het is bewezen dat geestelijke begeleiding mensen kracht, moed en hoop geeft," zegt Lucia. "Het is van groot belang dat mensen zich gehoord voelen en dat er aandacht is voor de emotionele impact van hun situatie." Suzanne vult aan: "Zorg draait niet alleen om het medische aspect, maar om de mens als geheel."
Geestelijke verzorging aan huis
Daarnaast kunnen mensen nu ook thuis geestelijke verzorging krijgen. Suzanne legt uit: “Wij zijn aangesloten bij Het Centrum voor Levensvragen, gesubsidieerd door de overheid, waardoor we ook ondersteuning en begeleiding bij zingevingsvragen bij mensen thuis bieden. Mensen blijven steeds langer thuis wonen, dus dit is een mooie stap.”
Mensen worden vaak geconfronteerd met verlieservaringen, niet alleen door overlijden, maar ook door ziekte of ouderdom. "Soms vinden ze het moeilijk om hierover te praten met familie of vrienden. Wij kunnen een luisterend oor bieden en helpen om deze gevoelens te verwerken of leren omgaan met de situatie," zegt Suzanne. "Ook in situaties die uitzichtloos lijken, bijvoorbeeld wanneer iemand uitbehandeld is, staan wij klaar om steun te bieden. Soms is het al genoeg om er gewoon te zijn,” sluit Lucia af.