Het Zorgplein
Aan het zorgplein bevindt zich een gemengde dagbehandelingslocatie voor mensen met lichamelijke (somatische) klachten en mensen met Parkinson. Daarnaast is er ook dagbesteding voor mensen met Parkinson.
Wat kan ik doen bij het Zorgplein?
Het zorgplein biedt dagbehandeling aan kwetsbare ouderen met een lichamelijke (somatische) hulpvraag en mensen met de ziekte van Parkinson. Samen met een behandelteam waarin extra ondersteunende disciplines worden betrokken gaat u aan het werk. Daarnaast is er op deze locatie ook dagbesteding voor mensen met de ziekte van Parkinson waarbij de behandeldoelen niet meer op de voorgrond staan of niet meer aan de orde zijn.
Het is een gezellige plek waar u in een sfeer van vertrouwen en veiligheid met een leuke groep gelijkgestemde mensen een zinvolle invulling van uw dag hebt. Er werken diverse professionals en vrijwilligers samen om u een fijne dag te bezorgen met verschillende leuke activiteiten die afgestemd worden op de interesses en mogelijkheden van de cliënt. Naast activiteiten is er ook de mogelijkheid om te rusten.
Dagbehandeling
Dagbehandeling is voor cliënten met meerdere hulpvragen. Er worden dan extra ondersteunende disciplines betrokken. Een aantal voorbeelden waarbij dagbehandeling van meerwaarde kan zijn: screening geheugen, onbegrepen gedrag, stemming (specialist ouderengeneeskunde en psycholoog), mobiliteit (fysiotherapie), ADL vaardigheden (ergotherapie). Voor dagbehandeling is een verwijzing van de huisarts nodig. Hij/zij blijft ook eindverantwoordelijk.
Somatiek (lichamelijke klachten)
Deze vorm van dagbehandeling is speciaal voor mensen die lichamelijke klachten hebben. Bijvoorbeeld lichamelijke klachten na een CVA, of bij een chronische ziekte zoals Parkinson en MS of bij een combinatie van meerdere klachten die vaak bij het ouder worden voorkomen. Samen met het behandelteam werkt u er aan om thuis zo zelfstandig mogelijk te kunnen wonen en leven, zodat u minder van andere mensen afhankelijk hoeft te zijn.
Een specialist ouderengeneeskunde brengt eerst de medische toestand in kaart en zet de therapievormen in die nodig zijn, bijvoorbeeld fysiotherapie, ergotherapie of logopedie. Op de momenten dat u geen behandeling heeft, kunt u in de huiskamer meedoen aan activiteiten en tussen de middag kunt u samen met andere cliënten lunchen in de huiskamer of de gasterij.
Vragen? Vraag uw huisarts hiernaar of neem gerust contact op met een van onze cliëntadviseurs.
Parkinson
De dagbehandeling bestaat uit een programma om fysiek en psychisch te leren omgaan met de gevolgen van de ziekte van Parkinson en de beperkingen die daarbij komen kijken.
Dagbehandeling biedt een sfeer van vertrouwen, veiligheid, een vaste dagstructuur en vooral een fijne dag. Het voordeel voor de bezoekers aan de dagbehandeling is dat er lotgenotencontact en dat er mogelijk met de behandelingen vooruitgang wordt geboekt.
Een specialist ouderengeneeskunde brengt eerst de medische toestand in kaart en zet de therapievormen in die nodig zijn, bijvoorbeeld fysiotherapie, ergotherapie of logopedie. De behandeling is aangevuld met behandelingen speciaal voor mensen met Parkinson zoals muziektherapie volgens de Ronnie Gardiner Methode en de beweegagoog.
Dagbesteding
Als de behandeldoelen bij de mensen met Parkinson niet meer op de voorgrond staan of zelfs niet meer aan de orde zijn kunnen ze doorstromen naar dagbesteding. Omdat er bij de dagbesteding op het Zorgplein veel gelijkgestemden in een groep zitten, is er begrip voor het ziektebeeld en ruimte voor lotgenotencontact.
Het doel van dagbesteding is om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. De nadruk ligt op het bevorderen of behouden van de zelfredzaamheid. Zo wordt er ingezet op het stimuleren van de lichamelijk conditie, het maken/onderhouden van sociaal contact en het prikkelen van het geheugen. Dit doen we in een ongedwongen sfeer door allerlei leuke activiteiten.
Respijtzorg voor mantelzorgers
Mantelzorg is meestal langdurig en kan daardoor heel zwaar zijn. Naast dat dagbesteding voor de deelnemer een leuke, veilige en goede manier is om de dag door te brengen, biedt het mantelzorgers ook de mogelijkheid om de zorg voor hun naasten even uit handen te geven. Door deze vervangende zorg, ook wel respijtzorg genoemd, kunt u even de tijd voor uzelf te nemen en uw (mentale) "batterij" opladen, zonder in te leveren op de zorg.
Hoe kan ik deelnemen?
Om deel te kunnen nemen aan de dagbehandeling is een GZSP- (Geneeskundige Zorg Specifieke Patienten) of WLZ indicatie nodig. De GZSP kunt u aanvragen via zorgverzekering en de WLZ indicatie kan aangevraagd worden via het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ).
Om deel te kunnen nemen aan de dagbesteding heeft u een WMO- of WLZ indicatie nodig. De WMO (PGB) indicatie is aan te vragen via de gemeente. Zij kijken of u voldoet aan de voorwaarden voor een indicatie.
Vervoer
Voor het vervoer is een vervoersindicatie nodig. Er wordt in overleg met mantelzorger eerst gekeken of er zelf iets geregeld kan worden m.b.t. het vervoer. Mocht dit niet lukken, dan gaan we gezamelijk gezamenlijke op zoek naar een andere oplossing.
Maaltijd
Samen eten doet eten en daar maken wij een sfeervol moment van. De maaltijd (warm of brood naar wens) wordt altijd gezamenlijk genuttigd. Afhankelijk van de indicatie kunnen er kosten verbonden zijn aan de broodmaaltijd. Aan de warme maaltijd (driegangenmenu) zijn extra kosten verbonden.
Openingstijden het Zorgplein
- Dagbehandeling Somatiek is maandag t/m vrijdag geopend van 9.30 tot 16.00 uur.
- Dagbehandeling Parkinson is maandag, woensdag en vrijdag geopend van 9.30 tot 16.00 uur.
- Dagbesteding Parkinson is dinsdag en donderdag geopend van 9.30 tot 16.00 uur.
Wilt u meer informatie of een keer vrijblijvend komen kijken? Neem dan contact op met de Cliëntenservicedienst: