Geschiedenis Martinus

Met de opening van verpleeghuis St. Martinus op 1 september 1981 werd gehoor gegeven aan de rijzende vraag naar ouderenzorg voor de inwoners van Weert. De nieuwbouw vond plaats naast het St. Jans Gasthuis en St. Martinus startte met 99 somatische plaatsen, 60 PG-plaatsen en een dagbehandeling voor somatische en psychogeriatrische bezoekers.

 

"Van verpleeghuis naar modern zorgcentrum, maar nog altijd goede zorg bij Martinus."

 

Warme zorg

Léon Wijers, voormalig directeur Zorg en Dienstverlening bij Stichting Land van Horne en zelf oud-medewerker in de beginjaren, vertelt: "In 1985 startte ik als maatschappelijk werkende voor de 3 somatische afdelingen van St. Martinus. Hoewel de verpleging toen minder nadruk legde op de privacy van cliënten kijkende naar de 4-persoonskamers en slechts 2 grote woonkamers, stond de grote teamgeest van de medewerkers borg voor goede en warme zorg. Er was veel betrokkenheid vanuit medewerkers en toen al sprake van 'samen staan voor de zorg'. Dat is volgens mij niet veranderd, al zijn de methoden, middelen en mogelijkheden sterk verbeterd en gekoppeld aan een veel betere woon- en verblijfsomgeving."

Veranderingen en uitbreidingen

In 1994 fuseerde verpleeghuis St. Martinus met zorgcentra Mariënburght in Budel en Marishof in Maarheeze, hier is Land van Horne uit ontstaan. St. Martinus heeft door de jaren heen veel uitbreidingen en veranderingen ondergaan. In 2006 werd de somatische afdeling vernieuwd met aandacht voor grote, éénpersoons appartementen voor de cliënten. In 2009 werd ook op het terrein de revalidatieafdeling gebouwd, onderdeel van het nieuw beleid van St. Martinus: niet alleen 'gewone' verpleeghuiszorg, maar ook revalidatiemogelijkheden voor inwoners van en rondom Weert. Dit was een van de bouwstenen van het in 2019 nog nieuw te openen Zorgplein, waar Léon in zijn uiteindelijke rol als directeur Zorg en Dienstverlening bij de ontwikkeling en inrichting van de locatie en zorgverlening zeer nauw betrokken was.

Zorgcentrum Martinus nu

Tegenwoordig is zorgcentrum Martinus onderdeel van het Zorgplein, waar de expertises van het Behandelcentrum, Geriatrisch Revalidatiecentrum en het Huntingtoncentrum onder één dak gebundeld zijn voor een krachtige samenwerking. Een modern complex met een gezellige gasterij, dat bijdraagt aan goede zorg en een mooie en warme woonomgeving voor de verblijvende cliënten in de verschillende (kleinschalige) woongroepen.

Leuke werkplek

Léon vertelt: "Terugkijkend op de beginjaren, had werken in St. Martinus een grote charme. De grappen die met elkaar uitgehaald werden, zoals met de brandslang natgespoten worden of nieuwkomers in bad gooien. Maar ook de bewonersvakanties, toen nog mogelijk, waren vaak het hoogtepunt voor cliënten én medewerkers. Binnen de beperkingen van de vakantiewoningen, werd de benodigde zorg geleverd. Maar vooral de saamhorigheid: met Carnaval werd altijd een grootse boerenbruiloft gevierd met de cliënten, hun familie, medewerkers en vrijwilligers."

Musicals

Vanuit St. Martinus en later samen met de gefuseerde zorgcentra zijn er in 1991, 2006 en 2009 zelfs 3 musicals in het Munttheater opgevoerd. Ten tonele gebracht door vele medewerkers, vrijwilligers en familieleden en geschreven door Léon en zijn leidinggevende Ger Peijs. Een doorslaand succes, met meermaals een vol Munttheater. Vol trots en met een warm hart kijkt Leon terug: "Deze musicals zijn voor mij nog steeds het toonbeeld van wat samenwerking én teamgeest in de zorg mogelijk maakt - hoe groot of klein jouw rol ook is."