Geschiedenis 
St. Joseph

Zorgcentrum St. Joseph in Nederweert, een mooie locatie centraal gelegen naast de Zuid-Willemsvaart en grenzend aan het centrum. Een plek vol verhalen en geschiedenis. 

 

"St. Jospeh Nederweert, een geschiedenis van meer dan 100 jaar!"

 

Kind aan huis

Rob Gijsen, in 1982 gestart als hulpkok bij St. Joseph, is naar eigen zeggen 'kind aan huis' in het zorgcentrum. Na jaren in de keuken, schopte Rob het middels diverse opleidingen tot hoofd keuken. Vervolgens heeft hij ook de facilitaire diensten opgepakt, zoals het aansturen van de receptie en huishouding. Bij de laatste fusieronde van Stichting Land van Horne, kreeg Rob de aansturing van de facilitaire diensten van de locaties St. Elisabeth in Haelen en St. Charles in Heythuysen in zijn takenpakket. Dat was voor Rob het moment om de functie van hoofd keuken te laten gaan. Nu is hij verantwoordelijk voor de voeding, recepties en kapsalons van alle locaties van Land van Horne.

Een lange ontstaansgeschiedenis

St. Joseph is niet van de ene op de andere dag ontstaan, het kent zelfs een geschiedenis die meer dan 100 jaar terug in de tijd gaat. Jaren voordat een zorgvoorziening voor senioren überhaupt tot stand zou komen, vestigden zich in 1866 vier zusters, van de Franciscanessen uit Heythuysen, in een pand aan de Schoolstraat waar een Rooms Katholiek zusterklooster en meisjesschool werden gestart. 

Behoefte aan zorg

Jaren verstreken en inmiddels ontstond de behoefte aan een tehuis voor ouderen. Pastoor van de Winkel, begin 1880 benoemd in Nederweert, rook zijn kans aangezien de oude pastorie uit 1706 tegenover het klooster in vele opzichten niet voldeed. Zijn plan om het oude gebouw te gaan gebruiken als liefdadigheidsgesticht slaagde en de gemeente verstrekte subsidie voor de bouw van een nieuwe pastorie: een prachtig monumentaal pand.

Het Sint Josephgesticht

De St. Josephvereniging kreeg uiteindelijk de oude pastorie en stichtte een liefdadigheidsgesticht. Na wat aanpassingen van het gebouw, betrokken op 16 augustus 1887 de eerste bewoners het pand: vier oude vrouwtjes en één gedetacheerde zuster vanuit het klooster om zorg te verlenen. In 1900 vond een grote nieuwbouw plaats, die mogelijk gemaakt werd door een legaat van fl. 10.000,- gulden en St. Joseph groeit. Mannen en vrouwen leefden er strikt gescheiden, zelfs echtparen!

Veel verandering

Door de steeds grotere behoefte, betere financiële regelingen en mogelijkheden vonden er meerdere malen nieuwe uitbreidingen en verbouwingen plaats bij St. Joseph. In 1991 werden het patronaat en oude klooster aan de overkant volledig afgebroken en kwamen er seniorenwoningen voor in de plaats. Uiteindelijk werd er een geheel nieuw complex gerealiseerd dat in 2013 in gebruik werd genomen. Rob kan over meerdere veranderingen en verbouwingen meepraten, vooral bij de bouw van het nieuwe complex was hij betrokken als facilitair manager. Er werden 14 kleinschalige woongroepen gerealiseerd voor cliënten met somatische klachten of dementie en cliënten met de ziekte van Huntington. De laatstgenoemde groep is inmiddels verhuisd naar zorgcentrum Martinus aan het Zorgplein van Land van Horne in Weert.

De playbackshow

Als we Rob vragen naar wat St. Joseph nu zo'n bijzondere locatie maakte, begint hij meteen te glunderen. "De dag van St. Joseph", zegt hij vol overtuiging. "En alle andere leuke activiteiten die er altijd plaatsvinden. Maar met name de playbackshow waar zorgmedewerkers aan meededen was één groot feest! Elkaar flink opjutten van te voren en er samen mét cliënten en jury een hele leuke show van maken". En of Rob ooit gewonnen heeft? Hij lacht: "Jazeker! Een paar keer met ons vaste Playback-groepje. Maar meedoen was belangrijker dan winnen!".
 
Een woord van dank aan Heemkundevereniging Nederweert voor de oude foto's en aanvullende informatie. 

 

Dit artikel is geschreven voor het cliëntenmagazine nr. 3 2020 van Land van Horne.

St. Joseph in beeld: