Dagbesteding komt mantelzorger en thuiszorg tegemoet
De openingstijden van de dagbestedingslocaties St. Joseph (Nederweert) en Kwartierstaete (Stramproy) zijn aangepast. De locaties starten later, en gaan later dicht. Teamleider Marion van Doorn vertelt wat de aanleiding is van deze veranderingen en wat de eerste ervaringen zijn.
Waarom zijn de openingstijden aangepast?
“De wijkzorg heeft gevraagd of wij de openingstijden van enkele dagbestedingslocaties kunnen veranderen. De tijden zijn aangepast naar half 11 tot half 5/half 6. Deze veranderingen helpen tegen eenzaamheid en geeft de wijkzorg meer ruimte in de ochtend. Ook de bezoeker en mantelzorger kunnen de dag rustiger beginnen, en de mantelzorger heeft in de middag meer tijd voor ontspanning. Het is voor de bezoeker mogelijk om niet alleen ’s middags, maar ook ’s avonds mee te eten. Bezoekers die samen willen eten met hun partner, of waarvoor de dag te lang is, kunnen eerder opgehaald worden.”
Hoe zijn de eerste reacties op de veranderingen?
“De ervaringen van de wijkzorg en mantelzorgers zijn positief. Door deze verandering is er meer rust en tijd voor de zorg en het ontbijt in de ochtend. Voor de medewerkers en vrijwilligers is het wennen. Ze werken andere diensten en hebben in de ochtend minder tijd om de dag voor te bereiden. Sommige bezoekers zijn al aanwezig voordat de dagbesteding opengaat. Al deze ervaringen nemen we mee in de evaluatie.”
Voor wie is dagbesteding bedoeld?
“De dagbesteding is voor kwetsbare ouderen die nog thuis wonen en zich niet meer zo goed kunnen redden of eenzaam zijn, maar ook voor mensen waarbij de mantelzorger overbelast raakt. We bieden een dagritme, gezelligheid en stimuleren zelfredzaamheid door bezoekers dingen te laten doen, die ze thuis ook moeten doen. Ook eten we samen, want samen eten maakt eten.
Enkele locaties bieden naast dagbesteding, ook dagbehandeling aan. Bezoekers krijgen specialistische zorg, zoals fysiotherapie of ergotherapie, of behandeling van een psycholoog. Als behandeling niet meer nodig is, kan met een passende indicatie de bezoeker naar de dagbesteding blijven komen.”
Wat maakt de dagbesteding bij Land van Horne uniek?
“Het voordeel is dat we op alle gebieden zorg en ondersteuning aanbieden, niet alleen dagbesteding. Denk aan hulp in het huishouden, begeleiding bij dagelijkse bezigheden, behandeling aan huis en verzorging en verpleging, maar ook wonen met zorg en revalidatie. We kijken en adviseren breed. De lijnen zijn kort.”
Hoe kunnen mensen contact opnemen?
“Loop gerust binnen voor een kopje koffie, en is het geen geschikt moment dan plannen we een afspraak. Dat is eigenlijk ook het beste, zodat we een moment kunnen plannen waarbij de persoon een goede indruk krijgt hoe een dag bij ons eruit ziet.”
Komt u een kopje koffie drinken bij een van de dagbestedingslocaties, bel dan naar 0900 333 55 55 voor het maken van een afspraak. Of lees meer informatie op deze pagina landvanhorne.nl/dagbesteding.