23-08-2023

Zorgrobot Tessa ondersteunt zelfregie, zelfstandig wonen en biedt zorg

Tessa is een zorgrobot die kwetsbare ouderen ondersteunt. Ze draagt bij aan dagstructuur en zelfredzaamheid, maar kan ook dienen als geheugensteuntje. Tessa wordt als hulpmiddel ingezet bij diverse cliënten die thuiszorg ontvangen van Land van Horne, maar waarvoor precies? Daar vertellen Monique Joosten (projectmanager), Toon Lamers (cliënt) en Anita Peters (leerling verpleegkundige) meer over. 

Monique: "Tessa is op verschillende manieren in te zetten bij mensen thuis. Ze kan zorgvragen oppakken met betrekking tot douche- of medicatiemomenten. Maar kan ook ingezet worden als geheugensteuntje. Zo heeft de wijkverpleegkundige van Land van Horne in Budel ingesteld dat Tessa een mevrouw herinnert aan de kerkdiensten." De inzet van de wijkverpleegkundige is, wat Monique betreft, dan ook onmisbaar bij de toepassing van technologische hulpmiddelen zoals Tessa. "Chapeau voor het enthousiasme en de inzet van onze collega's om met nieuwe technologie aan de slag te gaan. Dat vind ik super!"

 

Tessa herinnert Toon aan zijn insuline spuiten

Zorgrobot Tessa kreeg twee jaar geleden een mooi plekje in het huis van Toon Lamers in Soerendonk. Het handige hulpmiddel staat op tafel in zijn woonkamer. "Zoals elke dag ziet ze er weer vriendelijk en verzorgd uit", vertelt Toon. Tessa herinnert Toon eraan dat hij vier keer per dag insuline moet spuiten voor zijn diabetes. Toon: "Ik had een blaadje in de keuken hangen waarop de tijden stonden, maar toch vergat ik het spuiten vaker. Tessa zegt op vaste tijdstippen: 'Hallo Toon, heb jij je insuline al gespoten.' Als ik dan nee zeg, dan krijg ik als reactie: 'Zou je dat dan nu willen doen?' Om 22.00 uur gaat Tessa slapen, dan zit haar werkdag erop."

 

Toon kan ook lachen met Tessa: "Soms verstaat ze mij niet goed, dan geeft ze een verkeerde reactie." Voor de grap zegt Toon: "Ik krijg nog een keer ruzie met haar." Dat Toon blij is met Tessa kun je wel merken, maar hij zou het helemaal geweldig vinden als ze een praatje kon maken. 

 

Inzet van Tessa afgestemd op cliënt en hulpvraag

Anita: "Voordat Tessa haar intrek nam bij Toon belde de wijkzorg hem twee keer per dag. Dat is nu niet meer nodig omdat Tessa Toon herinnert aan zijn insulinspuiten. Tessa kan ook op andere manieren ingezet worden, bijvoorbeeld ter ondersteuning van de dagstructuur. Zo kan Tessa cliënten herinneren aan een rustmomentje, het dekken van de tafel, een bezoek aan de tandarts of familie. Wij kunnen de tekst, volumen en tijden van Tessa naar wens instellen."

 

Anita en haar collega's bekijken vooraf altijd of een hulpmiddel als Tessa past bij de cliënt en zijn hulpvraag. "Je merkt dat de oudere generatie nog niet zo gewend is aan dit soort technologie. De inzet van een zorgrobot kan dan zorgen voor wat terughoudendheid bij mensen."