18-09-2024

Vijf jaar vol Hartenwensen!

Peter Litjens (72) en Ad Jongen (76) vormen samen 2/3 van het bestuur van Stichting Vrienden van woonzorgcentrum Hornehoof. Al minstens 5 jaar lang zetten zij zich, samen met Yvonne Lemmen, in voor het welzijn van de bewoners van Hornehoof en dat doen ze nog altijd met veel plezier. Peter: “Je krijgt er gewoon zoveel voor terug!”

Toen Peter en Ad 5 jaar geleden werden gevraagd om een vriendenstichting op te richten, hadden zij beiden niet verwacht zóveel mooie dingen te bereiken. “Nee, dat had ik me totaal niet voorgesteld. Toen we gevraagd werden, dachten we dat eens in de 3 maanden bij elkaar komen genoeg was. In de praktijk merkten we dat dit voor ons niet het geval was. Wij wilden meer voor elkaar krijgen voor cliënten”, aldus Ad.

 

Activiteiten
De vriendenstichting houdt zich voornamelijk bezig met de werving van donateurs en sponsoren. Het geld dat wordt opgehaald wordt uitgegeven aan materialen (zoals een mooie duofiets), de hartenwensen en activiteiten voor de locatie. Deze activiteiten organiseren ze echter niet zelf. “Dat heeft deels te maken met de aansprakelijkheid, maar ook met het feit dat medewerkers van Hornehoof beter weten welke activiteiten of aankopen geschikt zijn. Zij zijn de belangrijkste schakels. Ze geven aan wat de wensen zijn en wij zorgen er wel voor dat het financieel haalbaar is”, vertelt Ad.

 

Project Hartenwens
Hartenwens is een project dat de vriendenstichting zelf heeft opgezet. Bewoners sturen hun persoonlijke wensen in en de vriendenstichting probeert ze te vervullen. “Een hartenwens die me altijd is bijgebleven is die van meneer Tijssens. Hij is jarenlang piloot geweest en het was zijn allergrootste wens om nog een keer te vliegen. Uiteindelijk hebben we dat kunnen regelen. Meneer heeft samen met een copiloot zélf een rondje mogen vliegen vanaf Kempen Airport”, vertelt Peter. “Wij mochten zelf ook meevliegen, want de familie durfde niet”, vult Ad lachend aan.

De reacties van de cliënt en zijn familie hebben de grootste indruk op Peter achtergelaten. “Het was zo emotioneel. Zij hadden niet verwacht dat hij ook echt zélf mocht vliegen. Om te zien dat deze wens zoveel voor de cliënt en zijn familie betekende was fantastisch.”

 

De toekomst
Ook al hebben ze pasgeleden hun 5-jarig jubileum gevierd, nog altijd zitten Ad, Peter en Yvonne vol energie om zich de komende jaren voor het welzijn van de bewoners in te zetten. Ad: “We werken altijd volgens een jaarplan. Aan het begin van het jaar zetten we alles op een rijtje en zo proberen we de lijst af te gaan. We kijken wat er gerealiseerd kan worden en tot nu toe lukt het ons om alles op het lijstje af te vinken. Ik hoop dat we de komende jaren nog veel meer wensen in vervulling kunnen laten gaan.”

 

Alle Vriendenstichtingen
Wist u dat veel locaties een vriendenstichting hebben die zich inzet voor het welzijn van onze cliënten? Meer informatie hierover kunt u vinden op de desbetreffende locatie.