11-04-2023

Mathilde Jansen, deelnemer programma Gezond ouder worden: “Voor mezelf had ik al best het gevoel dat ik gezond leefde, maar je steekt er echt veel van op!”

Mathilde Jansen (73) is in haar dagelijks leven nog altijd zeer actief. Ze doet aan vrijwilligerswerk bij Land van Horne, is veel te vinden in de sportschool en gaat elke week in groepsverband Nordic-walken. Ondanks het feit dat ze zelf al het gevoel had gezond te leven, besloot ze toch deel te nemen aan het programma Gezond ouder worden van Vitaal thuis. “Je kan er altijd nog meer van opsteken” aldus Mathilde. Ze vertelt over haar ervaring met de cursus.

Programma ‘Gezond ouder worden’ 
Vanuit de organisatie Land van Horne kregen alle vrijwilligers, en zo ook Mathilde Jansen, een uitnodiging om deel te nemen aan het (gratis) programma Gezond ouder worden. Mathilde besloot om in haar eentje aan het programma deel te nemen. “Ik voelde totaal geen drempel. Ik wist meteen toen ik over het programma las: ‘daar ga ik heen’. En wie er mee wil die mag mee en anders dan ga ik toch alleen. Vaak is het nog zo dat als je alleen gaat, je juist zulke leuke mensen ontmoet. Dus daar laat ik me zeker niet door weerhouden!” 


Dagelijks leven 
Mathilde heeft ondanks haar actieve en gezonde levensstijl veel van het programma opgestoken. Tijdens het programma worden elke keer verschillende disciplines uitgelicht en een aantal van deze disciplines past ze nog steeds toe in het dagelijkse leven. “Ik ben nu nóg bewuster bezig met gezondheid. Zo heb ik onder andere van de fysiotherapeut geleerd dat bewegen toch echt iets anders is dan sporten. Ook omgaan met stress vond ik een hele goede. Zelfs nu in het dagelijkse leven hanteer ik nog de 4 G’s van gedrag, gevoel, gevolg en gewenst en hoe je daar dan verder en beter mee omgaat.”   


Echt een aanrader 
Mathilde is van plan om iedereen te gaan enthousiasmeren om deel te nemen aan het programma. “Je doet jezelf echt tekort als je niet aan het programma meedoet. Het is gewoon op de eerste plaats heel leuk en een gezellige middag. Ook komen er diverse disciplines aan bod. Zo leer je echt iedere keer iets nieuws, want iedereen belicht dingen vanuit zijn eigen discipline. Ik heb er zeker weten iets van opgestoken.”  


Nu ook in Budel 
Het programma Gezond ouder worden wordt sinds dit jaar ook in Budel aangeboden. Nu mensen uit Budel en omstreken de mogelijkheid hebben om dichter bij huis het programma te volgen hoopt Mathilde dat mensen daar ook gebruik van gaan maken. “Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom mensen niet wilde deelnemen. Het kan zijn dat het mensen weerhield dat ze iedere keer naar Weert moesten. Nu ze het hier wel aanbieden ga ik zeker reclame maken. Mensen kunnen echt veel aan het programma hebben.”