22-05-2024

Mantelzorger René: "Samen kunnen we veel meer betekenen"

Als mantelzorger merkt René Bocken dat de laatste tijd de zorg aan het veranderen is. “Je krijgt sneller de vraag of je iets kunt betekenen voor je naaste, en dat is eigenlijk ook mooi. We willen het namelijk allemaal goed doen voor de bewoners.” Vertelt René, mantelzorger van zijn vrouw die al 5 jaar in Zuyderborgh woont.

"Toen ik mijn vrouw hier vijf jaar geleden bracht, werd ze met liefde en aandacht opgenomen. Als mantelzorger ben ik altijd betrokken gebleven bij haar zorg. Naar de toekomst kijkend, denk ik dat we meer samen moeten werken, mantelzorgers en zorgmedewerkers. Samen kunnen we veel meer betekenen. De zorgmedewerker vanuit zijn professionele rol en de mantelzorger vanuit zijn persoonlijke kennis van de persoon."

 

Hulp vragen

“Mijn vrouw woont in een kleinschalige woongroep. Door de gezamenlijke huiskamer zie je vaak andere mantelzorgers en zorgmedewerkers. En dan is het vragen naar hulp minder moeilijk, al blijft het toch lastig. Hierin hebben we als mantelzorgers iets te doen, maar ook de zorgmedewerkers mogen vaker de vraag stellen of we ergens bij kunnen helpen. Onlangs zat ik met mijn vrouw in de huiskamer en moest een zorgmedewerker even weg naar een andere woning, maar dan zou er niemand in de huiskamer zijn. Toen gaf ik direct aan: maar ik ben er toch. Ik let wel even op. Als er dan echt iets aan de hand is, heb ik je zo gehaald. Zo kon de medewerker doen wat ze moest doen en was ik blij dat ik iets kon betekenen.”

 

Samenspel

“Je ziet dat zorgmedewerkers steeds meer druk ervaren om hun werk goed te doen. Als mantelzorgers kunnen wij daar iets in betekenen. Er moet meer samenspel komen tussen de zorg, mantelzorgers en familie. We moeten de zorg veel meer met elkaar delen. Kijk naar de kwaliteiten van mantelzorgers, kan iemand lekker koken, houdt iemand van tuinieren of gaat iemand graag wandelen, vraag dan of ze daar iets in kunnen betekenen. Maar ook iemand die altijd geholpen bij het douchen, laat ze dat ook hier doen. Allemaal dingen die we als mantelzorger kunnen doen om samen met de zorgmedewerkers een bijdrage te leveren aan een fijne dag voor de bewoners.“

 

Punt Welzijn: voor al uw vragen over mantelzorg!

Mantelzorg levert mooie momenten op, liefde en dankbaarheid. Maar het kan ook zwaar zijn. Bent u mantelzorger in Weert of Nederweert en loopt u ergens tegenaan? Bij Punt Welzijn kunt u terecht voor hulp en antwoorden. De dienst Mantelzorg biedt persoonlijke ondersteuning door middel van gratis gesprekken, thuis of op kantoor, waar verschillende onderwerpen zoals grenzen stellen, veranderende relaties, zorgverdeling en wet- en regelgeving worden besproken. Bezoek de website www.puntwelzijn.nl/mantelzorg voor meer informatie en om u aan te melden voor de maandelijkse nieuwsbrief.