12-09-2023

‘Dit moet iedereen zien!’

Ruim 1000 zorgmedewerkers van zes zorgorganisaties gingen afgelopen week naar de bloedeerlijke en uitdagende theatervoorstelling ‘Mag ik je kussen?’ in de ECI Roermond. Een theatervoorstelling speciaal voor zorgmedewerkers om samen het gesprek aan te gaan over de zorg van morgen. ‘Dit moet iedereen zien!’ was een veelgehoorde reactie van de bezoekers.

‘Herkenbaar’, ‘prachtig’, ‘indrukwekkend’, zomaar een aantal kreten die door de bezoekers aan de voorstellingen veelvuldig werden gegeven. Bezoekers kwamen stil en vol herkenning naar buiten. ‘Dit is een voorstelling die iedereen in Nederland moet zien, een must als we iets in de zorg willen veranderen’, aldus een van de bezoekers.   
 
Met elkaar in gesprek 
Na de voorstelling gingen de bezoekers met elkaar in gesprek. Tijdens de nagesprekken is nagedacht over wat de wens van de medewerkers is, wat je uit de voorstelling meeneemt naar je werk en het team maar ook of er ideeën en tips zijn voor de toekomst. Meer aandacht en zorgen voor elkaar als collega’s, maar ook de cliënt de aandacht kunnen geven die hij verdient en het -soms moeilijke- gesprek voeren met familie en naasten waren veelgehoorde gespreksonderwerpen. Op grote flipovers en ideekaarten is veel waardevolle informatie verzameld. Deze informatie wordt bekeken en door de betrokken organisaties gebruikt in het vervolg.  
 
Samenwerking 
Theatervoorstelling ‘Mag ik je kussen?’ is gemaakt voor iedereen die werkt in de verpleeghuiszorg en thuiszorg. Om mee te praten over morgen; over de toekomst van hun werk in de zorg. De voorstellingen zijn in samenwerking georganiseerd speciaal voor alle medewerkers van Proteion, La Providence, Sint Jozef, Vincent Depaul, De Zorggroep en Land van Horne. 
 
Over de voorstelling 
De voorstelling gaat over de actuele belevingswereld van zorgmedewerkers, hun dilemma’s en hun nooit aflatende inzet voor cliënten. Over misschien wel moeilijke keuzes moeten maken en wat dat doet met hun zorghart. Over een zorg-probleem dat van de hele samenleving is. In de verhaallijn werkt bekend documentairemaker Lieke van Heest vanuit crisisgebieden over de hele wereld. Als haar vader met alzheimer steeds meer zorg nodig heeft, komt ze naar huis om dit ‘even’ te regelen. Dit blijkt in de praktijk echter veel lastiger dan gedacht. De zorgverleners zijn overbelast. Lieke ontdekt een dreigende crisis in haar eigen land; die van de zorg voor ouderen en chronisch zieken. Een reden om haar plannen om te gooien en haar meest persoonlijke en spraakmakende documentaire te gaan maken over de zorg van morgen. Vandaag. 
 
De voorstellingen waren een groot succes. Ze hebben aan het denken gezet, ontroerd en medewerkers verbonden. Iedereen die erbij kon zijn, vragen we om hun ervaring te delen in het team én nu verder te praten over de uitdagingen die dagelijks voelbaar zijn in de zorg en over wat de toekomst ons nog brengt. #samensterk 
 
Dank aan TheaterMakers Radio Kootwijk voor de mooie voorstelling en dank aan Actiz, A+O VVT (Stichting Arbeidsmarkt- en Opleidingsbeleid Verpleeg-, Verzorgingshuizen, Thuiszorg en Jeugdgezondheidszorg) en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om dit mogelijk te maken.