20-12-2023

Dagstructuur, activiteiten en gezondheid met Dagtv

Sinds kort is Dagtv beschikbaar op alle locaties van Land van Horne. Maar wat is Dagtv, wat kan het allemaal en hoe is het nu precies tot stand gekomen? Tillie Broods (lid van de centrale cliëntenraad), Stefanie Derks (welzijnscoach), Danique van der Laak(welzijnsmedewerker) en Maud Smolenaers (stagiaire bij Hushoven) vertellen erover.  

Wat is Dagtv nu precies? 
Dagtv is een aangepast programma-aanbod op de televisie, wat afgestemd kan worden op de bewoners. Naast het dagelijkse programma, zijn er ook andere activiteiten. Zo kunnen bewoners bijvoorbeeld meezingen en meebewegen op Dagtv. Volgens Stefanie is het een erg mooi middel. “Het mooie aan Dagtv is dat het is afgestemd op het ritme van de dag. Het begint ’s ochtends rustig. Dan zie je bijvoorbeeld een echtpaar dat aan het ontbijten is met klassieke muziek. En vervolgens kijk je naar filmpjes over vroeger. Ook ’s avonds gaat het programma door en kan het helpen bij mensen die dwalen of ’s nachts uit bed komen.” 


Iets in het belang voor alle mensen 
Het bedrag dat de CCR (centrale cliëntenraad) heeft ontvangen van Land van Horne, hebben zij besteed aan Dagtv. Tillie: “We vonden het vanuit de CCR vooral belangrijk dat het bedrag ten goede komt aan het welzijn van cliënten. Het moet iets zijn dat voor alle mensen fijn is. Na wat mogelijkheden bekeken te hebben, hebben we uiteindelijk gekozen voor Dagtv.” 


Gedegen besluit 
Wel vond Tillie het belangrijk dat het programma een toevoeging is voor de cliënten. “Om een goed gedegen besluit te kunnen nemen, zijn we op locaties bij verschillende cliënten gaan testen. Zo zijn er goede ervaringen opgedaan en kritische punten teruggekomen, waardoor we een goed besluit hebben kunnen nemen.”  


Ook in te zetten door mantelzorgers of vrijwilligers 
Dagtv is niet alleen in te zetten door medewerkers, ook mantelzorgers of vrijwilligers kunnen er mee aan de slag. Danique: “Het is heel gemakkelijk voor gebruikers. Er staat duidelijk uitgelegd hoe het werkt en je hebt maar een paar knopjes nodig om Dagtv te bedienen.” 


Stagiaire Maud heeft het nog gemakkelijker gemaakt voor mantelzorgers of vrijwilligers om DagTV in te zetten. Zij is voor haar stageopdracht aan de slag gegaan met een kaartenbak waarin je op kunt zoeken wat cliënten leuk en interessant vinden. “Mantelzorgers en vrijwilligers mogen niet in de dossiers, daarom is het soms moeilijk te bedenken wat bewoners leuk of interessant vinden. Met deze kaartenbak kun je deze informatie op zoeken. We hopen dat mensen op deze manier de meerwaarde ervan inzien en het ook daadwerkelijk gebruiken.