30-09-2024

3 keer over: Dagbesteding

Dagbesteding heeft vele voordelen. Zo biedt het structuur, een zinvolle invulling van de dag en helpt het om zelfstandigheid waar mogelijk te vergroten. Bij de dagbesteding kunnen mensen sociale contacten op doen en activiteiten ondernemen, maar wist u dat er ook heel veel verschillende soorten en vormen van dagbesteding zijn? Ook bij Land van Horne hebben we verschillende soorten. Hieronder vertellen een aantal medewerkers, deelnemers en vrijwilligers meer over locaties in Weert. 

Nedermazehof 
Wilma, medewerker dagbesteding, werkt al 14 jaar met plezier bij de dagbesteding. “Ik vind zelf dat ik het mooiste werk heb wat er is. Het is namelijk ons werk om mensen een mooie dag te bezorgen. Maar daarnaast brengt dagbesteding ook andere voordelen met zich mee. Zo is het ook een stukje ontlasting voor de mantelzorgers en helpt het mensen ook zo lang mogelijk zelfstandig te blijven.” 
Nel gaat inmiddels een paar maanden naar de dagbesteding en is het daar volledig mee eens. “Ik ben 92 en woon het liefst nog zo lang mogelijk zelfstandig in mijn eigen huis. En zo lang ik dat kan, blijf ik daar ook zitten. Dat komt ook deels door de dagbesteding.

Hier komen is hartstikke leuk. Een potje kaarten en gezellig praten. Ik ben buitengewoon tevreden.” Wilma knikt. “Dat is het inderdaad. Het is invulling van de dag en het onder de mensen zijn, waardoor mensen zo lang mogelijk geestelijk goed blijven.” 

2024-Dagbesteding-Nedermazehof-1.jpg


Keenterhart 
De dagbesteding Keenterhart bestaat nu bijna een jaar en is een samenwerking tussen PSW (gehandicaptenzorg), Punt Welzijn en Land van Horne. Er wordt hier buiten de kaders van traditionele dagbesteding gekeken om door het bundelen van elkaars kennis en krachten zorg en begeleiding te bieden op maat. Riek van Thuijl gaat al ruim een half jaar naar de dagbesteding en dat bevalt haar goed “Ik vind het heel leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en met elkaar te praten. Het is hier heel goed en heel menselijk. Je kunt zijn wie je bent, want ja je hebt allemaal wel wat en dat is oké. Je mag gewoon jezelf zijn.” 

2024-Dagbesteding-Keenterhart-1.jpg


Orangerie 
Dat elke dagbesteding ander is, is volgens Marlie en Mieke (medewerker en vrijwilliger dagbesteding Orangerie) zeker het geval. “Bij de Orangerie staat vooral het communiceren met elkaar voorop. Diepgang in de gesprekken, goede discussies, kijken naar documentaires, dat soort dingen. Soms komen er ook gastsprekers of worden er een presentaties gegeven.” aldus Marlie.  
Er komen zowel mensen met fysieke klachten als mensen met lichte dementie en volgens Mieke gaat dat erg goed. “De groep is heel hecht. Het lijkt soms meer op een soort soos of vrijetijdsbesteding. Een heel gezellige huiskamer. Iedereen die deze vorm van kleinschalige dagopvang zoekt, is welkom!” 

2024-dagbesteding-Orangerie-1.jpg